90 år med smittsom glede

KV-musikken’s Jubileumskonsert var en reise gjennom tid og rom. Over 200 tilskuere fikk seg en fin aften med massevis av vital og lokal musikkmoro.

 Skrevet av Astrid Urdalen Hove 

KV-musikken – med dirigent Morten Brenne har nylig hatt ønskekonsert i Kongsberg Musikkteater. De kunne varte opp med det meste og det beste fra tidligere konserter, altså sine favorittstykker, stemt fram av korpsets medlemmer.

Ønskekonserten fra radio har alltid favnet vidt – det gjorde også KV-musikkens repertoar denne kvelden under navnet «Over 90 år med smittsom glede». KV-musikken hadde 90 års jubileum i 2020, så dette ble en noe forsinket jubileumskonsert.

Radioens Ønskekonsert hadde ca. 75 prosent av landets befolkning som lyttere i 1950 – lørdagens korpskonsert hadde 216 av Kongsbergs befolkning som publikum.

Ønskekonsertens kjenningsmelodi har siden starten vært Bojarenes inntogsmarsj, det var da naturlig at også KV-musikken startet med dette stykket. Deretter var det flere solister som entret scenen og første solist ut var korpsets leder Ingunn Våer som fremførte «Cinema Paradiso» på fløyte.

Konserten fortsatte med et stykke fra norsk folkemusikk «Marsjen til Erling Kjøk» som ble spilt av Bjørn Slåttsveen som solist på klarinett.

I mange år har KV-musikken vært kjent for å holde publikumsvennlige konserter og denne konserten var heller intet unntak.

På scenen overtok nå «to godt voksne musikanter» (Erling Barlindhaug og Nils Rasmussen) som underholdt publikum med både humor og informasjon om KV-musikkens 90 års historie. Publikum i salen storkoste seg med disse to som kommenterte resten av første avdeling og ga konserten det lille ekstra.

Mange talenter

Det er mange talenter i KV-musikken – også sangtalenter. Trombonist Cato Andre Tansøy fremførte sin versjon av Asbjørnsen og Moe sitt eventyr, Myrsnipa, med tekst og melodi av Jan Eggum.

KV-musikkens ønskekonsert inneholdt selvfølgelig låter med skikkelig trøkk – og som trompetsolister på låten «Blues of Roar» fikk publikum dette fra to gode trompetister, nemlig Vebjørn Ruud og Rune Lien.

Første avdeling ble avsluttet med marsjen stemt fram av egne medlemmer, svenskemarsjen «Mot Ljusare Tider».

Ut i rommet

Etter pausen ble publikum dratt inn i Star Wars-imperiet og musikken som er skrevet av John Williams.

Allerede i starten på Star Wars (Imperial March) steg forventningene da korpset spilte denne illevarslende og kjente marsjen i total mørke – mens Luke Skywalker og Darth Wader kjempet med sine lyssverd på en sky av hvit røyk. Publikum kunne føle de var med i stjernekrigen da hele salen hadde effekter av planeter og lyseffekter.

I annen sats (prinsesse Leia) fikk vi nydelig, rolig musikk med meget gode soloprestasjoner mens danseren Martine Elbert Gudmundsen danset innhyllet i mer røyk.

Til sist ble Star Wars hovedtema spilt (Main Theme) mens Luke og Darth kjempet seg ned til scenen, prinsesse Leia og en lykkelig slutt.

For publikum ble dette en fantastisk totalopplevelse da det i tillegg ble sendt utdrag av filmen på kinolerretet. Darth Vader og Luke Skywalker ble også spilt av Erling Barlindhaug og Nils Rasmussen.

Orientalsk

I et spenstig arrangement av «Byen Samarkand» fikk publikum en følelse av å være på et orientalsk marked og korpset fremførte stykket med innlevelse og presisjon.

Som siste instrumentale solister var det KV-musikkens trombonegruppe som skulle på scenen for å fremføre et Blood, Sweat and Tears-potpurri ble konsertens siste nummer. Denne ble spilt med 100 prosent trøkk og med flott vokal fremført av Nils Rasmussen.

Intet jubileum uten champagne – korpset avsluttet med Champagne Galoppen som ekstra nummer og selvfølgelig servering av bobler. Solist på xylofon var Kristian Erik Myren.

Det er liten tvil om at KV-musikken med sine 43 musikanter på scenen storkoste seg – og de vet sammen med sin dirigent å begeistre sitt publikum.